Jak lato, to oczywiście i ogródek gastronomiczny. Właśnie tam najchętniej rodziny spędzają czas. Dobrze zaaranżowana przestrzeń na świeżym powietrzu może przyciągnąć gości tak samo, jak smaczne menu czy miła obsługa. Jednym z ważniejszych elementów, który wpływa na estetykę i funkcjonalność ogródka, jest… parasol. Ale nie chodzi tu o pierwszy lepszy kawałek materiału na stelażu. Mowa o solidnym parasolu, który będzie elementem pokazującym jakość Twojego lokalu oraz stanie się częścią wizualnej tożsamości restauracji. Jak więc wybrać ten właściwy?
Zbyt mały parasol nie zapewni odpowiedniej ochrony przed słońcem. A zbyt duży, no cóż, może zaburzyć proporcje ogródka, zdominować aranżację i sprawić, że całość straci na przytulności i estetyce.
Przed zakupem warto dokładnie zmierzyć dostępną powierzchnię i zaplanować rozmieszczenie stolików. Do mniejszych ogródków świetnie sprawdzi się klasyczny parasol gastronomiczny o średnicy 2,5 - 3 metrów. Z kolei w większej przestrzeni weź pod uwagę modele kwadratowe, które lepiej wykorzystają dostępną powierzchnię i zapewnią bardziej równomierny cień.
Stabilność i trwałość parasola zależy od jego konstrukcji. W końcu chodzi o to, by nie służył tylko przez jeden sezon, ale przez wiele lat, prawda? Na rynku są dostępne różne typy konstrukcji, ale dla restauracji i hoteli najlepiej sprawdzają się parasole z mocnym stelażem wykonanym z aluminium. Jest lekkie, odporne na rdzę i wytrzymałe.
Tak samo ważny jest mechanizm rozkładania parasola. Nie chcesz się z nim męczyć w nieskończoność. Zresztą, kto by chciał… Najwygodniejszą formą rozkładania jest sznurek.
Bezpieczeństwo? Już jest. Rozmiar? Ustalony. Kształt? Też. Ale teraz kwestia poszycia.
W końcu chcesz zareklamować swój kącik i zaprosić gości. Ale nie stanie się to, gdy poszycie wypłowieje w parę tygodni. Niestety, wiele materiałów nie jest odpornych na promienie słoneczne, a to powinien być kolejny kluczowy element, na który powinieneś zwrócić uwagę. Wybieraj takie parasole, które są odporne na blaknięcie (odporne na promienie UV).
Nie unikniemy tego w 100%, to jest oczywiste, ale możemy skutecznie wydłużyć czas “życia” nadruku.
Zwróć uwagę na gwarancję, jaką daje producent. Dobrej jakości parasole gastronomiczne powinny mieć co najmniej roczną gwarancję na konstrukcję. Sprawdź też, czy producent oferuje części zamienne. To ważne, jeśli chcesz uniknąć wymiany całego parasola z powodu drobnej usterki.
Informacja prasowa