Catering na konferencję biznesową: o czym nie można zapomnieć?

Krzysztof Jagielski
28.05.2020

Catering to zawsze bardzo ważny element każdego eventu. Niezależnie od tego, czy organizujemy galę, piknik, event otwarcia, szkolenie, imprezę integracyjną czy konferencję biznesową, uczestnicy takiego wydarzenia mają prawo oczekiwać, że otrzymają smaczne przekąski i pełnoprawne posiłki, a także zostanie im zapewniony dostęp do gorących i zimnych napojów. Często to właśnie jakość cateringu ma silne przełożenie na ocenę samego eventu. O czym zatem nie można zapomnieć planując catering na konferencję biznesową? Sprawdź kilka wskazówek.

Dwie opcje cateringu

Catering na konferencji biznesowej można rozwiązać na dwa sposoby:

  1. Szwedzki stół – jest bardzo wygodny, goście go lubią, ale takie rozwiązanie nie sprawdzi się w sytuacji, gdy konferencja ma potrwać cały dzień. Wówczas konieczne jest zapewnienie gościom posiłków serwowanych do stolika, przynajmniej obiadu.
  2. Obsługa – jeśli konferencja ma mieć prestiżowy charakter, potrwać cały dzień i zawierać elementy integracyjno-biznesowe, wówczas niezbędne będzie zarezerwowanie sobie obsługi kelnerskiej, serwującej posiłki do stolików i dbającej o stałe uzupełnianie naczyń z gorącymi potrawami, przekąsek i napojów.

Szeroki wybór dań

Trzeba koniecznie pamiętać o tym, że zaproszeni goście mogą mieć bardzo różne preferencje kulinarne. Kluczową kwestią jest natomiast to, aby zadbać o potrzeby osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Obecnie standardem jest więc zapewnianie cateringu bezglutenowego, wegańskiego, bez laktozy etc. To dobrze świadczy o profesjonalizmie organizatora eventu.

Uniwersalność

Częstym błędem popełnianym na etapie wyboru cateringu na konferencję jest decydowanie się na dania bardzo wyraziste w smaku. Tymczasem nie wszyscy goście muszą je akceptować. Znacznie bezpieczniej będzie więc serwować posiłki łagodne, ewentualnie udostępniając uczestnikom szeroki wybór przypraw.

Estetyczna prezentacja

Catering musi robić świetne wrażenie na gościach jeszcze zanim sięgną po konkretne dania i przekąski. Dlatego bardzo istotne jest to, aby zadbać o estetyczną prezentację. Jeśli decydujemy się na obsługę kelnerską, wówczas warto dopilnować, aby kelnerzy i kelnerki mieli na sobie estetyczne uniformy, najlepiej z elementami wizerunkowymi marki organizatora konferencji.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie